Želite li se baviti stop-motion tehnikom i saznati kako se objekti u filmu sami kreću. Zanima li vas kako nastaje glazba u filmu te želite kroz muziciranje stvarati vlastite atmosfere u filmskim scenama? Ili vas zanima što je te kako nastaje optički zvuk, kako zvuči žarulja, ekran mobitela ili bljeskalica?

Ovisno o vašoj dobi u nastavku pogledajte jednu od radionica. Radionica OSNOVE FILMA će se održati u prostoru MULTIMEDIJALNOG INSTITUTA – klub MAMA na adresi Preradovićeva ul. 18, dok će se radionica OPTIČKOG ZVUKA održati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34.

Radionice je potrebno što prije prijaviti. Za prijavu je potrebno preuzeti OBRAZAC te ga ispunjenog poslati na filmskapocetnica@restarted.hr.

Po prijavi dobivate sve dodatne informacije!

Program Filmske početnice provodi udruga Restart, a sve radionice su besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

opt_01

RADIONICA OSNOVE FILMA

Namijenjena je djeci od 5 do 7 godina.

Radionica će se održati u prostoru MULTIMEDIJALNOG INSTITUTA – klub MAMA mlade na adresi Preradovićeva ulica 18.

Datum i vrijeme održavanja:
1.12. nedjelja (10:00-11:00) – glazba u filmu: Ivana Đula, Luka Vrbanić
8.12. nedjelja (10:00-11:00) – fotografija: Vanja Babić, Vanda Kreutz
15.12 nedjelja (10:00-11:00) – video: Vanja Babić, Vanda Kreutz
22.12. nedjelja (10:00-11:00) – zvuk: Vanja Babić, Vanda Kreutz

Bavit ćemo se stop-motion tehnikom koju ćemo koristiti kako bismo saznali kako se objekti u filmu sami kreću. Kao i procesom stvaranja i oblikovanja glazbe za film. Kako bismo prvenstveno osvijestili postojanje, a potom i ulogu glazbe u filmu. Slušat ćemo zvukove koji nas okružuju, zabilježavati što čujemo i slušamo. Razmišljati o ulozi zvuka u filmu koji pokreće razne emocije kod gledatelja filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Na kraju ćemo stvoriti iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi, mijenjat ćemo im razne položaje i oblike kako bismo dobili neku svoju priču.

 

RADIONICA OPTIČKOG ZVUKA

Namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda)

Radionica će se održati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34.

Datum i vrijeme održavanja:
8.12. nedjelja (14:00 – 17:00) – izrarada instrumenta: Sara Salamon, Hrvoje Spudić
15.12. nedjelja (14:00 – 17:00) – video: Vanja Babić, Vanda Kreutz
22.12. nedjelja (14:00 – 17:00) – glazba: Tin Dožić, Vanda Kreutz

Radionica optičkog zvuka mladima pruža uvid u razumijevanje svijeta kao prostora popunjenog valovima (frekvencijama) i mogućnostima prevođenja svjetlosnih titraja u zvuk. S fototranzistorom moguće je očitati titraj svakog izvora svjetla i prevesti ga u čovjekov čujni spektar. Na radionici će se analizirati zvukovi žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizvesti instrument koji te okolišne resurse koristi kao generator zvuka. Tokom radionice izradit će se jednostavni uređaji za prevođenje svjetlosnog titranja u zvuk (fototranzistor, kondenzator, baterija, zvučnik). Koristeći uređaj polaznici će izraditi rotirajući instrument u kojeg će dodati svoje uzorke različitih oblika (folije, crteži…) kako bi modificirali pronađene frekvencije. Izrađene crteže pretvorit ćemo u video, te ga zatim ozvučiti.

#footer_two.span4 { min-width: 100%; }